重點(diǎn)短語(yǔ)識(shí)記
1. 看見(jiàn)……在朝某人走來(lái)
2. 爬上了一棵樹(shù)
3. 躺在地上
4. 別管我
5. 在危險(xiǎn)時(shí)刻
6. 與……相處
7. 不時(shí)點(diǎn)頭
8. 有道理
9. 抱樂(lè)觀態(tài)度
10. 一道理分享快樂(lè)時(shí)光
11. 替我保守秘密
12. 使某人感覺(jué)好多了
答案:1. see...coming towards sb.
2. climbed up a tree
3. lie on the ground
4. leave me alone
5. in times of danger
6. get along/on with...
7. nod from time to time
8. make sense
9. take a positive attitude
10. share happy times together
11. keep a secret for me
12. make sb. feel much better
一、短文填空:閱讀下面短文,在空白處填入一個(gè)適當(dāng)?shù)膯卧~或用括號(hào)內(nèi)單詞的正確形式填空
Sabrina was a girl of 15 years old. She was a natural girl. However, everyone thought she was short-spoken, because she had (1)________ talked to other people, but she preferred to talk to her toys. Do you think it strange?
Emma was her best friend. She knew about Sabrina well and always comforted (安慰) her like an (2)________ (old) sister. In fact Sabrina was lonely, as she lost her parents in an accident and became an orphan. Her parents (3)________ (leave) her many toys. She loved those toys since then and often talked to them more like talking with her parents. Sabrina was still happy, though the toys could not say (4)________ (something).
Emma worried about Sabrina. One day, she persuaded (勸說(shuō))Sabrina into talking to others as more as possible. “Nobody would like you if you (5)________ (not talk) to them yet, even including me!” Emma said. “I don’t care.” said Sabrina. “If you don’t like me, just leave me (6)________. I prefer to talk to my toys. Isn’t anything wrong?” Then she straight went away.
Emma shouted, “Why are you so angry (7)________ this? I really hope you can have a better talk with other people but not only your toys.” Sabrina didn’t listen to her, and replied, “I never have friends like you”. Emma was sad to hear that, and felt losing a good friend. But she still felt like (8)________ (help) Sabrina in overcoming (克服) her shortage. “You will understand my goodwill some day in future.”
Many years later they met in a same company at the time of interview. They said “Hello” to each other. What a miracle! They talked a lot about their own past like old friends. Emma said, “I apologize (道歉) for shouting at you that day. But I did care about you indeed.” “It was me to apologize for that day, my words really hurt you”, Sabrina replied. She was touched and held Emma’s hands (9)________ (tight). “It is so kind of you! I didn’t think you might forgive my bad words on you, but you do.” “I consider you as my best friend all the time”, Emma said. They now work in the same company and help each other in work. Their friendship is going fine all the way after many years. We can say, “Friendship is forever and (10)________ (power)!”
答案:1. seldom/never
解析:根據(jù)“everyone thought she was short-spoken”可知她“很少/從不”和別人說(shuō)話,seldom“很少”,never“從不”,均符合語(yǔ)境。
2. elder/older
解析:“姐姐”可用elder sister或older sister,elder常表示有血緣關(guān)系的年長(zhǎng),older側(cè)重年齡大小。
3. left
解析:根據(jù)上下文可知父母“留下”很多玩具,用一般過(guò)去時(shí),leave的過(guò)去式是left。
4. anything
解析:否定句中something需改為anything。
5. don’t talk
解析:if引導(dǎo)的條件狀語(yǔ)從句,遵循“主將從現(xiàn)”,主句“Nobody would like you”為過(guò)去將來(lái)時(shí),此處從句可用一般現(xiàn)在時(shí)表將來(lái),否定形式為don’t talk。
6. alone
解析:leave sb. alone“別管某人,讓某人獨(dú)自待著”,固定短語(yǔ)。
7. about
解析:be angry about sth.“因某事生氣”,固定搭配。
8. helping
解析:feel like doing sth.“想要做某事”,help的動(dòng)名詞是helping。
9. tightly
解析:修飾動(dòng)詞held需用副詞,tight的副詞形式是tightly。
10. powerful
解析:and連接兩個(gè)形容詞作表語(yǔ),power的形容詞形式是powerful“有力量的”。
二、閱讀短文,將短文中的漢語(yǔ)翻譯成英語(yǔ)
Friends mean a lot to me. A life without friends can be very lonely, but ________ (建立牢固健康的友誼) is not easy. One of the best ways of making friends is ________ (加入俱樂(lè)部). This will give you ________ (有機(jī)會(huì)結(jié)識(shí)與你興趣相投的人). Another question is ________ (如何確保你們的友誼持久). First, to be a good listener. Try to listen to your friend when he or she is talking and ________ (不時(shí)點(diǎn)頭表示你的尊重). Second, you should care about your friends’ feelings and share happy times together. What’s more, you should ________ (在困難時(shí)期互相鼓勵(lì)). A friend in need is a friend indeed.
答案:building strong and healthy friendships
joining a club
a chance to meet people who share your interests
how to ensure your friendship lasts
nod from time to time to show your respect
encourage each other in difficult times