A Read the story about a special friendship between a teenage girl and an old woman and choose the best answer for each question.
Lucy shook chocolate powder into a bowl, but she wasn't very careful. Suddenly, the powder flew into the air! The sweet smell of chocolate filled Mrs Li's kitchen.
"Achoo!" "Ah ... achoo!" Lucy and Mrs Li both sneezed. They looked at each other and laughed.
"Here, let me help you," said Mrs Li. "You need to use a spoon. See?"
As Mrs Li carefully added the chocolate powder, Lucy held up her smartphone to record a video. She loves making videos of their baking adventures and sharing them online.
Their friendship started in a supermarket a few months ago. Mrs Li wanted to pay for her own things with her smartphone, but she didn't know how. Lucy noticed and offered to help. They found out they both loved baked treats—biscuits, cakes, bread and so on. After that, Lucy began visiting Mrs Li at the weekend. They always had a wonderful time. Lucy learnt about baking, and Mrs Li learnt about technology.
Now, the two friends looked at their finished cake. "Before we eat, let me make a video of it," said Lucy.
"No, let me," said Mrs Li. "After all, I know how to use a smartphone now. A good friend taught me!"
Lucy handed her the phone with a big smile.
1 What made Lucy and Mrs Li sneeze?
a The smell of the chocolate. b The smell of the cake.
c Chocolate powder in the air.
2 How did Lucy help Mrs Li in the supermarket?
a She helped Mrs Li carry her things.
b She helped Mrs Li use her smartphone to pay for things.
c She bought things for Mrs Li.
3 Why did Lucy start visiting Mrs Li at the weekend?
a Because Lucy wanted to learn to bake. b Because Mrs Li was lonely.
c Because Mrs Li needed help around the house.
4 What did Mrs Li learn from Lucy?
a She learnt new baking recipes.
b She learnt about people in the neighbourhood.
c She learnt about technology.
答案:【解析】:
這是一道閱讀理解題,主要考查學(xué)生對英文文本的理解能力以及從文本中提取信息的能力。題目給出了一個關(guān)于少女Lucy和老婦人Mrs Li之間特殊友誼的故事,并要求根據(jù)故事內(nèi)容選擇最佳答案。
1. 對于第一題,需要找到導(dǎo)致Lucy和Mrs Li打噴嚏的原因。通過文本中的描述,“Lucy shook chocolate powder into a bowl, but she wasn't very careful. Suddenly, the powder flew into the air! ... 'Achoo!' 'Ah ... achoo!' Lucy and Mrs Li both sneezed.” 可以確定是巧克力粉飛入空中導(dǎo)致她們打噴嚏。
2. 對于第二題,需要找到Lucy在超市如何幫助Mrs Li的描述。文本中提到,“Mrs Li wanted to pay for her own things with her smartphone, but she didn't know how. Lucy noticed and offered to help.” 表明Lucy幫助Mrs Li使用智能手機支付。
3. 對于第三題,需要理解為什么Lucy開始在周末拜訪Mrs Li。文本中提到,“They found out they both loved baked treats—biscuits, cakes, bread and so on. After that, Lucy began visiting Mrs Li at the weekend. They always had a wonderful time. Lucy learnt about baking, and Mrs Li learnt about technology.” 表明是因為她們都喜歡烘焙食品,所以Lucy開始在周末拜訪Mrs Li是為了學(xué)習(xí)烘焙。
4. 對于第四題,需要找到Mrs Li從Lucy那里學(xué)到了什么。文本中提到,“Lucy learnt about baking, and Mrs Li learnt about technology.” 直接給出了答案。
【答案】:
1. c
2. b
3. a
4. c
解析:
翻譯:
A 閱讀這個關(guān)于一個十幾歲的女孩和一位老婦人之間特殊友誼的故事,并為每個問題選擇最佳答案。
露西把巧克力粉倒進一個碗里,但她不是很小心。突然,粉末飛到了空中!巧克力的甜味充滿了李太太的廚房。
“阿嚏!”“啊……阿嚏!”露西和李太太都打了噴嚏。她們互相看了看,然后笑了起來。
“來,讓我?guī)湍悖崩钐f。“你需要用一個勺子。看到了嗎?”
當李太太小心翼翼地添加巧克力粉時,露西舉起她的智能手機錄制視頻。她喜歡把她們烘焙的冒險經(jīng)歷拍成視頻并分享到網(wǎng)上。
她們的友誼幾個月前在一家超市里開始。李太太想用她的智能手機為自己的東西付款,但她不知道怎么做。露西注意到了并主動提出幫忙。她們發(fā)現(xiàn)她們都喜歡烘焙食品——餅干、蛋糕、面包等等。從那以后,露西開始在周末去看望李太太。她們總是過得很愉快。露西學(xué)習(xí)烘焙,而李太太學(xué)習(xí)科技知識。
現(xiàn)在,這兩個朋友看著她們做好的蛋糕。“在我們吃之前,讓我給它拍個視頻,”露西說。
“不,讓我來,”李太太說。“畢竟,我現(xiàn)在知道如何使用智能手機了。一個好朋友教我的!”
露西笑著把手機遞給了她。
1 什么讓露西和李太太打噴嚏?
a 巧克力的味道。
b 蛋糕的味道。
c 空氣中的巧克力粉。
2 露西在超市里是如何幫助李太太的?
a 她幫李太太搬東西。
b 她幫李太太用她的智能手機付款。
c 她為李太太買東西。
3 露西為什么開始在周末去看望李太太?
a 因為露西想要學(xué)習(xí)烘焙。
b 因為李太太很孤獨。
c 因為李太太需要有人幫忙做家務(wù)。
4 李太太從露西那里學(xué)到了什么?
a 她學(xué)到了新的烘焙食譜。
b 她了解了街區(qū)里的人。
c 她學(xué)到了科技知識。