二、閱讀與表達(dá)
閱讀短文,然后根據(jù)內(nèi)容回答問題。
Farming has always been a countryside thing. But now, farms are coming to the balconies(陽臺)of city flats.
According to a recent report, sales of vegetable seeds(種子)on the Internet in the first quarter of 2022 doubled compared with the same period in 2021. Of these buyers, most were born after 1995.
Zhang Chao from Anhui Province is one young "city farmer". The senior high school student said his love for planting was formed in primary school, when he lived with his grandpa in the countryside. He learned to grow vegetables from his grandpa, who has been a farmer for life. Though farming takes hard work, Zhang said he felt excited when he saw seeds turn into plants.
Now Zhang still keeps up his hobby with a balcony garden. He grows strawberries and carrots. "Growing fruits and vegetables not only brings delicious food, but it also reminds me of the happy times with my grandpa," said Zhang.
Unlike Zhang, Fang Minke from Shenzhen thinks that planting a garden is a good way to relax and develop patience.
The 16-year-old girl sometimes felt stressed. To deal with this, she started planting vegetables on her balcony in 2021. Most of the seeds were given to her by friends. Not knowing what plants the seeds were from, she just planted them and waited patiently. After half a year, her balcony became a small garden.
Every day it takes her long hours to do homework. Then she likes to walk around her balcony garden. "Seeing different colors and breathing fresh air, I feel closer to nature." Fang said.
Planting vegetables is now more than just a way to live. It also brings joy to the lives of the young.
1. When did Zhang Chao learn to grow vegetables?
2. What did Fang Minke plant on her balcony?
3. Do Zhang Chao and Fang Minke plant a garden for the same purpose?
4. Do you want to be a "city farmer"? Why? Write 30 words or more.
答案:1. In primary school.
解析:根據(jù)文中“The senior high school student said his love for planting was formed in primary school... He learned to grow vegetables from his grandpa...”可知,張超在小學(xué)時學(xué)會了種菜。
2. Vegetables.
解析:根據(jù)文中“To deal with this, she started planting vegetables on her balcony in 2021.”可知,方敏可在陽臺上種蔬菜。
3. No, they don't.
解析:根據(jù)文中“Zhang said he felt excited when he saw seeds turn into plants... 'Growing fruits and vegetables not only brings delicious food, but it also reminds me of the happy times with my grandpa,'”以及“Fang Minke from Shenzhen thinks that planting a garden is a good way to relax and develop patience.”可知,張超種菜是因為喜歡看到種子長成植物,能帶來美味食物并想起和爺爺?shù)目鞓窌r光,方敏可種菜是為了放松和培養(yǎng)耐心,他們的目的不同,所以答案是否定的。
4. Yes, I do. Because planting on the balcony can make me feel close to nature, help me relax from study pressure, and I can also get fresh vegetables. It's a meaningful and enjoyable hobby.
解析:此題為開放性問題,回答合理即可。例如,想成為城市農(nóng)民,因為可以親近自然,緩解學(xué)習(xí)壓力,還能收獲新鮮蔬菜,這是一個有意義且令人愉快的愛好。